Jeżeli lubisz smak kokosa, oszalejesz na punkcie tego kremowego i delikatnie słodkiego deseru.

STOPIEŃ TRUDNOŚCI: ŁATWY

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 15 krakersów typu graham
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki roztopionego masła

MASA

  • 4 kubeczki serka śmietankowego (każdy po 225 g)
  • 1 1/4 filiżanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 1 filiżanka mleka kokosowego
  • 1/4 filiżanki kwaśnej śmietany

POLEWA

  • 1 kubeczek serka śmietankowego
  • 1/2 filiżanki miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 3 filiżanki cukru pudru
  • 1 filiżanka wiórków kokosowych

DEKORACJA

  • Prażone wiórki kokosowe do posypania po wierzchu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wykonanie spodu: nasmarować masłem tortownicę o średnicy około 23 cm. Dno oraz brzegi tortownicy wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej. Półkę w piekarniku ustawić na środkowym poziomie i nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Blenderem rozkruszyć krakersy na drobne kawałki. Dodać sól i cukier, a następnie całość dokładnie wymieszać. Sypką masę przełożyć do średniej miski, dodać roztopione masło, całość dokładnie zagnieść palcami lub widelcem, aż krakersy połączą się z masłem na jednolitą masę. Tak otrzymane ciasto wyłożyć do 1/3 wysokości tortownicy. Wstawić do zamrażarki 10 minut. Będzie to spód naszego sernika.
  3. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec spód przez 10 minut. Następnie wyjąć i schłodzić ciasto. Temperaturę piekarnika ustawić na 160 stopni Celsjusza.
  4. Przygotowanie masy: W średnim rondlu zagotować wodę.
  5. W misce od miksera ubijać serek na gładką i puszystą masę przez 3 do 4 minut. Do serka dodać cukier i sól, a następnie ubijać jeszcze przez pół minuty. Stopniowo, po jednej sztuce dodawać jajka, ubijając masę przez 1 minutę po dodaniu każdego jajka. Następnie dodać mleko kokosowe i kwaśną śmietanę. Jeszcze przez minutę delikatnie mieszać mikserem na wolnych obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą całość.
  6. Wylać masę do tortownicy na ostudzony spód i starannie wygładzić powierzchnię wylanej masy. Wstawić tortownicę na środkową półkę piekarnika. Blachę w piekarniku, na której stoi tortownica napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec przez półtorej godziny, aż sernik się zarumieni i skórka zacznie pękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i na 1 godzinę zostawić sernik w kąpieli wodnej – aż do ostygnięcia.
  7. Wyjąc blachę z piekarnika, a następnie wyjąć tortownicę z kąpieli wodnej. Delikatnie zdjąć folię. Wystudzić sernik do temperatury pokojowej. Po ostygnięciu owinąć ciasto folią i chłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc.
  8. Przygotowanie polewy: ubić mikserem serek, masło i mleko kokosowe. Stopniowo dodawać cukier puder i prażone wiórki kokosowe, aż do uzyskania kremowej masy. Nałożyć polewę na sernik i oprószyć po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego!