Kawa z dodatkiem oleju kokosowego przyspieszająca metabolizm. Wystarczy, że będziesz dodawał 1 lub 2 łyżeczki oleju kokosowego do porannej kawy, a przekonasz się, jak łatwo spalisz tysiące kalorii. W przeciwieństwie do większości dostępnych olejów, olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zamiast długołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Nie wiem, czy jest to dziwne, ale ja dodaję do kawy olej kokosowy. Kawa z olejem kokosowym jest absolutnie przepyszna. Ale nie robię tego tylko dla smaku. Olej kokosowy daje mi mnóstwo energii! Naprawdę. I co jeszcze ważniejsze, olej kokosowy pomaga mi zwalczyć zarazki i drobnoustroje.

Dlaczego powinniśmy dodawać olej kokosowy do kawy? Oto 3 powody:

1. Olej kokosowy ma działanie energetyzujące

Wspominałam już wcześniej, że olej kokosowy daje mnóstwo energii. Jak to działa? Olej kokosowy zawiera trójglicerydy średniołańcuchowe. Trójglicerydy średniołańcuchowe są łatwiej przyswajane przez organizm i dodatkowo są one szybciej metabolizowane (czyli nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej).

2. Olej kokosowy przyspiesza przemianę materii

Gdy spożywamy trójglicerydy średniołańcuchowe (takie, jak te, które są obecne w oleju kokosowym), skutkuje to przyspieszeniem przemiany materii. Kalorie dostarczone wraz trójglicerydami średniołańcuchowymi nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej. Są one natychmiast zamieniane na paliwo, które jest gotowe do wykorzystania.

Zgodnie z niniejszym opracowaniem, badacze wybrali 40 kobiet w wieku 20 – 40 lat, które cierpiały na popularną otyłość brzuszną. Przez 12 tygodni kobiety poddane badaniu były suplementowane 30 ml porcją oleju sojowego lub taką samą dawką oleju kokosowego. Pod koniec eksperymentu u kobiet, które spożywały olej kokosowy stwierdzono znaczny spadek BMI, mniejszy obwód w pasie oraz wyższy poziom dobrego cholesterolu HDL. Podobnych efektów nie stwierdzono w grupie kobiet, którym podawano olej sojowy. Badania wykazały, że suplementacja olejem kokosowym nie powoduje dyslipidemii i pomaga zredukować otyłość brzuszną.

3. Olej kokosowy wzmacnia system odpornościowy

W oleju koksowym kwas laurynowy reprezentuje 50% zawartości wszystkich kwasów tłuszczowych (podobnie, jak w naturalnym mleku kobiecym). Warto pamiętać, że kwas laurynowy jest wszechmocny w walce z drobnoustrojami.

Kwas laurynowy stosowany jest w walce z infekcjami wirusowymi takimi, jak grypa, świńska grypa, ptasia grypa, przeziębienie, opryszczka, opryszczka narządów płciowych wywołana przez wirus HPV oraz w przypadku zakażenia wirusem HIV/AIDS. Stosowany jest również w zapobieganiu zakażeniu dziecka wirusem HIV przez matkę.

Skoro wiemy już, jak cenny jest olej kokosowy dla naszego zdrowia, łatwo Was przekonam, jak wspaniale smakuje on z kawą. Kawa z olejem kokosowym jest naprawdę pyszna!

Przepis na kawę z olejem kokosowym

Składniki:

  • Kawa (najlepiej organiczna)
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego— (zamów)
  • stewia (opcjonalnie)
  • miód (opcjonalnie)
  • cukier kokosowy (opcjonalnie)
  • żelatyna (opcjonalnie)
  • wanilia (opcjonalnie)
  • mięta pieprzowa (opcjonalnie)
  • dowolny, ulubiony dodatek

Sposób przygotowania:

  1. Wlej kawę do blendera.
  2. Dodaj olej kokosowy oraz inne składniki, które lubisz (można dodać łyżkę stołową żelatyny i łyżeczkę miodu).
  3. Zamknij blender i całość dokładnie wymieszaj. Zauważysz, że olej kokosowy i kawa utworzą puszystą piankę. Twoja kawa będzie lepsza niż ta ze Starbucksa.
  4. Po zmiksowaniu wszystkich składników kawę nalewamy do filiżanki i delektujemy się pysznym napojem.